Uutuuskirjoista vinkkejä italialaisesta arkiruuasta suomalaiseen maaseutuun | SEAMK Kirjasto

Uutuuskirjoista vinkkejä italialaisesta arkiruuasta suomalaiseen maaseutuun

#
Uutuuskirjavinkit esillä ikkunalla, taustalla keväinen näkymä Framiin.

 

Tällä kertaa uutuuskirjavinkeissä esittelemme viisi kiehtovaa teosta, jotka tarjoavat monipuolisia elämyksiä ja ajatuksia herättäviä hetkiä. Ensimmäisenä vuorossa on italialaista arkiruokaa käsittelevä kirja La nostra cucina povera, joka tarjoaa käytännön vinkkejä ja reseptejä hyödyntäen jo ruokakaapeista löytyviä aineksia ja tuoreita yrttejä. Seuraavaksi Samuli Putro avaa kirjassaan Elämäni miehet omia henkilökohtaisia kokemuksiaan ja ajatuksiaan miehisyydestä, ihmissuhteista sekä elämän haasteista. Kolmannessa kirjassa Menologeja on tarjolla vertaistukea ja tutkimustietoa esivaihdevuosista ja vaihdevuosista. Neljäntenä esittelemme kirjan 60 satoa jäljellä, joka tarjoaa näkemyksiä ja ratkaisuehdotuksia kestävään ja eettiseen maatalouteen siirtymisestä. Viimeisenä esittelyssä on kirja Monikerroksinen maaseutu, joka tutkii meille niin rakasta suomalaista maaseutua ja sen moninaisuutta.

Sukella mukaan ja löydä uutta luettavaa!

Kaikki uutuudet sekä muut kokoelmissamme olevat kirjat löydät SEAMK-Finnasta. Tutustu ja tule lainaamaan.

 

Luca & Salla-Maria Platania
La nostra cucina povera: arkiruokaa italialaisittain

Cucina povera (suom. köyhä keittiö) sai erään tarinan mukaan alkunsa keskiajalla, kun aateliset runsaan aterian nautittuaan jättivät tähteet kulhoihin. Palvelusväki keräsi ruuantähteet nopeasti pois ja kaikki lämmitettiin ja syötiin yhdessä nopeasti ja huomaamattomasti rangaistuksen pelossa.

Tähteiden hyödyntäminen on taas muodikasta, kun talous- ja ilmastokriisit kannustavat meitä vähäiseen ruokahävikkiin. Cucina poveran tärkein ominaisuus on maku: raaka-aineet ovat yksinkertaisia, mutta laadukkaita. Ruuanlaitossa hyödynnetään paljon jo ruokakaapeista löytyviä raaka-aineita ja rikastetaan niitä esimerkiksi tuoreilla yrteillä ja valmistetaan ne hyvin.

Luca Platania on ravintoloitsija, jonka juuret ovat Roomassa. Kirjassa hän jakaa perheensä parhaimpia reseptejä ja lapsuutensa makumuistoja.

Aluksi kirjassa avataan hieman italialaista ruokakomeroa, josta löytyy aina ainakin seuraavat: laadukasta pastaa eri muodoissa, laadukasta oliiviöljyä, leipää, varsiselleriä, porkkanaa, sipulia, riisiä, Pecorino romano & Parmigiano reggiano-juustoja, tomaattisäilykkeitä, sardellifileitä, ruuanlaittoviiniä, sesongin vihanneksia, tuoreita yrttejä, valkosipulia, papuja ja linssejä ja mausteista merisuolaa, mustapippuria, ja chiliä. Kirjan reseptit valmistuvat vain muutamista eri raaka-aineista.

Itselle kirjasta jäi ainakin mieleen se, että kuivahtanutta vaaleaa leipää voi käyttää moneen ruokaan ja pitää kokeilla ostaa pastaa trafilata al bronzo eli pronssimuoteilla painettua. Pronssimuoteilla tehdyn pastan pinta on karhea ja rosoinen, jolloin kastike tarttuu siihen paremmin. Aion testata resepteistä ainakin tomaattirisottoa ja sitruuna-tonnikalaspagettia.

 

Samuli Putro
Elämäni miehet

Muusikko Samuli Putro on aina kokenut olevansa jotenkin erilainen kuin muut miehet ja on siksi pohtinut paljon omaa miehisyyttään ja ristiriitaisia ajatuksiaan toisista miehistä. Samuli Putron omaelämäkerrallinen kirja kertoo miehistä, jotka ovat jättäneet häneen jäljen jollakin tavalla.

Putro hakeutuu psykoterapiaan romahdettuaan henkisesti erottuaan ja aloitettuaan kirjoittamaan tarinoita elämänsä miehistä. Kirjassa terapiaistunnot toimivat runkona ja tarinat miehistä liittyvät niihin. Kirjan miehiä ei ole nimetty, vaan kirjassa he ovat kirjoittaja, isä, ohjaaja, poika, pomo, jätkä, uusi kaveri ja kiltti mies. Osa hahmoista on tunnistettavissa, mutta pääosassa ovat Putron omat ajatukset ja kokemukset näistä miehistä.

Varsinkin luku isästä oli mielestäni koskettava. Luulen, että moni voi samaistua sellaiseen isän ja pojan suhteeseen, jossa kyllä on paljon rakkautta, mutta sitä ei oikein osata näyttää.

Kirja on rohkea ja henkilökohtainen. Putro kertoo avoimesti omista häpeällisistä hetkistään ja ajatuksistaan, heikkouksistaan, mustasukkaisuuden tunteistaan, kateudesta ja ihailusta. Kaikki voivat varmasti ainakin jollakin tasolla samaistua näihin tunteisiin, mutta harva uskaltaa ne ääneen kertoa.

Tämä kirja kertoo miehestä, ei vain hänen saavutuksistaan.

 

Aino-Mari Tuuri
Menologeja: tutkimusmatka esivaihdevuosiin

Vertaistukea ja tutkimustietoa tarjoava Menologeja on matka esivaihdevuosien ja vaihdevuosien mielikuviin, häpeään, hoitoihin, teknologiaan ja työelämään. Kirjassa on haastateltu niin asiantuntijoita kuin kokijoitakin ja kirja sisältää myös paljon tutkimustietoa.

Vaihdevuosista ja esivaihdevuosista on viime aikoina alettu puhua julkisuudessa enemmän ja hyvä niin. Vaihdevuosien ajatellaan olevan vanhojen naisten juttu, mutta esivaihdevuodet ja vaihdevuodet alkavat usein jo parhaassa (työ)iässä olevilla naisilla. Yhä useampi nainen myös saa lapsen esivaihdevuosi-iässä.

Naistentauteja usein vähätellään ja on ajateltu, että ne pitää vain kärsiä. Koska naiset eivät ole aiemmin tästä aiheesta paljon puhuneet, tulevat ensimmäiset oireet yleensä nelikymppisille naisille yllätyksenä. Niitä pidetään silloin myös helposti häpeällisinä, koska on ehkä ajateltu, että ne koskettavat paljon itseä vanhempia naisia.

Kaikille vaihdevuodet eivät aiheuta selkeitä oireita, mutta jos oireet ovat häiritseviä, apua kannattaa todellakin hakea. Vaihdevuosioireita ei hoideta työterveyshuollon puolella, vaikka oireet vaikuttavatkin isosti naisten työkykyyn ja työssäjaksamiseen. Toivottavasti vuonna 2025 ilmestyvät käypä hoito -suositukset toisivat vaihdevuosien hoitoon muutosta parempaan, jolloin hoito onnistuisi julkisellakin puolella paremmin.

Kirjoittaja on tehnyt aiheesta myös podcastia, joka on ilmaiseksi kuunneltavissa Eeva-lehden verkkosivuilta.

 

Philip Lymberg
60 satoa jäljellä: miten luonto ja ruuantuotanto pelastetaan

Vuonna 2022 ilmestyneen Farmageddon-trilogian kolmas osa on nyt ilmestynyt suomeksi nimellä 60 satoa jäljellä (Into 2025). Nimensä teos on saanut YK:n taannoin esittämästä hyytävästä arviosta, jonka mukaan ympäristön kantokyky riittäisi enää kuuteenkymmeneen satoon ennen kuin maaperän köyhtyminen ja muu ympäristön pilaantuminen tekisivät viljelyn mahdottomaksi.

Philip Lymberyn mestarillinen selvitys elintarviketeollisuuden nykytilasta johdattaa kohti kestävämpää tulevaisuutta. Teos tarjoaa näkemyksiä ja ratkaisuehdotuksia kestävään ja eettiseen maatalouteen siirtymisestä. Lymbery kertoo, kuinka maatalous ja ruoantuotanto voivat olla osa ratkaisua ilmastonmuutokseen ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun, sen sijaan että ne olisivat ongelman ytimessä.

Kirjan mielenkiintoista antia ovat globaaliin ruoantuotantoon liittyvät, usein yllättävät yhteydet ihmisen toimien ja luonnon tilan heikentymisen välillä.

 

Ville Pöysä, Helena Ristaniemi, Lauri Julkunen ja Kaisa Vehkalahti (toim.)
Monikerroksinen maaseutu: arki, muistot ja mielikuvat

Keskustelua suomalaisesta maaseudusta ovat hallinneet erilaiset uhkakuvat ja kielteiset kehityskulut, kuten maaseudun autioituminen, kiihtyvä muuttoliike, väestön ikääntyminen, palvelujen katoaminen ja maaseutukuntien talousahdinko. Toisaalta maaseutuun liittyy myös myönteisiä, suomalaisuuteen, aitouteen ja alkuperäisyyteen liittyviä merkityksiä. Minkälaista todella on elämä harvaan asutuilla alueilla tämän päivän Suomessa?

Monikerroksinen maaseutu -teoksessa selvitetään, millaista ihmisten arki maaseudulla on ja miten käsitys maaseudusta on rakentunut toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta nykypäivään. Esille nousee harvaan asuttujen alueiden moninaisuus ja suomalaisten elävä suhde maaseutuun.

Muun muassa haastatteluja, valokuvia, muistitietoa ja populaarimusiikkia hyödyntävä teos valottaa teemoja, jotka jäävät mediakeskusteluissa vähälle huomiolle ja joita tilastot eivät tavoita. Esille nostetaan esimerkiksi vähemmistöjen elämä syrjäkylässä, metsänomistajan suhde metsään ja arjen turvallisuuden ylläpitäminen itärajan tuntumassa.

 

 

Aiemmin julkaistut kirjavinkit löydät Ajankohtaista kokoomasivulta.