Muutoksia e-aineistoihin | SeAMK kirjasto

Muutoksia e-aineistoihin

kategoria: E-aineistot
#

Vuodenvaihteessa SeAMKin e-aineistotarjonnassa on tapahtunut muutoksia – on hankittu uusia e-kirjapalveluja, e-lehtipaketteja ja verkkopalveluita ja joidenkin tilaus on päätetty lopettaa.

Parin viime vuoden aikana olemme huomanneet kirjaston hankkimien kotimaisten e-kirjojen kysynnän ja käytön lisääntyneen. Jatkammekin edelleen kotimaisiin e-kirjoihin panostamista, mikä hyödyntää myös SeAMKin digitaalisen kampuksen strategisia tavoitteita sekä uuden Kampuskirjaston supistuvien kokoelmatilojen tilaratkaisuja. Asiakkaiden kannalta e-kirjat täydentävät painettujen kirjojen kokoelmaa ja antavat heille mahdollisuuden kirjojen “lainaamiseen” kirjaston kiinnioloaikana.

Uusia e-kirjapalveluita

Bisneskirjasto e-kirjakokoelman logoBisneskirjasto, Alma Talentin uusi e-kirjapalvelu, sisältää e-kirjavalikoiman johtamisen, liiketoiminnan kehittämisen, sijoittamisen ja itsensä kehittämisen aihealueilta. Palvelu sisältää yli 50 Alma Talentin suosituimpaa kirjaa.

Alma Talentin kirjoja on yleensä lainattu meiltä paljon, joten elektroninen Bisneskirjasto täydentää mainiosti painettujen kirjojen kokoelmaa. E-kirjojen lukemiseen ei ole maksimikäyttäjämäärää, niitä voi lukea isokin ryhmä yhtä aikaa sekä SeAMKin verkossa olevilta koneilta että käyttäjän omilta laitteilta verkon ulkopuolelta etäkäytön kautta. Opettaja, löytyisikö valikoimasta joku hyvä kurssikirja opetukseen?

Kuvakaappaus ammattikirjastoon kuuluvien e-kirjojen aiheista

Kauppakamari on myös avannut uuden verkkopalvelun, KauppakamariTiedon, joka sisältää sekä ajantasaista tietoa työlainsäädäntöön, talous- ja henkilöstöhallintoon sekä ulkomaankauppaan liittyen. Ammattikirjastosta löytyy viisi e-kirjakokoelmaa: talous, työsuhde, juridiikka, johtaminen ja myynti-markkinointi-viestintä.

KauppakamariTieto ja Ammattikirjasto ovat käytettävissä SeAMKin verkossa ja etäkäytön kautta omilla laitteilla.

Duodecim Oppiportin logoDuodecim Oppiportti sisältää Duodecimin julkaisemia oppikirjoja ja verkkokursseja. Aiemmin seamkilaisten käytössä on ollut vain muutamia kirjoja ja kursseja. Nyt kirjasto on ostanut käyttöoikeuden kaikkiin Oppiportin verkkokirjoihin ja samalla SeAMK Sosiaali- ja terveysala on hankkinut runsaasti lisää verkkokursseja opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön.

Ellibs e-kirjapalvelun logoEllibsin e-kirjat ovat löytäneet lukijansa. Niiden käyttö kasvaa koko ajan, varsinkin kotimaisen oppikirjatarjonnan lisäännyttyä. Hankimme Ellibs e-kirjapalveluun jatkuvasti uusia e-kirjoja.

Kirjaston Ellibs-kokoelma sisältää jo monia SeAMKin opintoihin kuuluvia kurssikirjoja. Ellibs e-kirjat lainataan kirjautumalla palveluun Seinäjoen korkeakoulukirjaston kirjastokortin numerolla ja salasanalla.

Ohjeet kaikkien e-kirjapalveluiden käyttöön – lukemiseen ja lataamiseen – löytyy e-kirjaoppaasta.

Lisää e-lehtiä ja uudet verkkopalvelut lakien ja rakennustiedon etsimiseen

Business Source Ultimate on Ebscon uusi laaja liiketalouden alan tietokanta. BSU sisältää tieteellisiä ja vertaisarvioituja kokotekstiartikkeleita, e-lehtiä, yritystietoa, maa- ja toimialaraportteja. Ebscohost logoTietokannan aihealueita ovat laskentatoimi, kirjanpito, hallinto, pankkiala, taloustiede, rahoitus, henkilöstö, johtaminen, markkinointi.

BSU korvaa SeAMKissa aikaisemmin käytössä olleen Business Source Elite –tietokannan.

Emerald-lehtipakettiin on hankittu uusia aihealueita. Aikaisempina vuosina SeAMKissa on ollut käytössä vain valikoituja lehtipaketteja kansainvälisestä Emerald-aineistosta. 2018 alusta on seamkilaisten käytössä koko Emerald noin 300 e-lehtineen. Emeraldista löytyy artikkeleita varsinkin liiketalouden, sosiaali- ja terveysalan, kirjasto- ja tietopalvelualan ja matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Edilex-palvelun logoEdilex on nyt hankittu uudelleen seamkilaisten käyttöön muutaman vuoden tauon jälkeen. Samalla hankittiin käyttöoikeus Defensor Legis ja Lakimies-lehtien artikkeleihin. Suomen johtava lakitietopalvelu sisältää mm. ajantasaisen lainsäädännön, juridisen uutispalvelun, Lakikirjaston juridiset lehdet, artikkelit ja kirjat, valtiosopimukset ja EU-lainsäädännön, hallituksen esitykset, oikeuskäytäntöä, virallistietoa, asiakirjamalleja ja lakikielen sanakirjan.

Suomen Asianajajaliiton lehti Defensor Legis sisältää kirjoituksia mm. käytännön oikeuselämän eri aloilta ja valikoituja oikeustapauksia. Palvelu sisältää myös lehden arkiston vuoden 2000 alusta lähtien. Lakimies on Suomalaisen Lakimiesyhdistyksen julkaisema oikeustieteellinen aikakausjulkaisu. Palvelu sisältää myös lehden arkiston vuoden 1996 alusta lähtien.

Rakennustiedon tietopalvelun RT tietoväylän logoRakennustiedon uusi verkkopalvelu RT tietoväylä on avattu testikäyttöön entisten RT-, LVI-, KH- ja Ratu-kortistojen rinnalle. RT tietoväylä tulee korvaamaan Rakennustiedon kortistojen vanhan käyttöliittymän tulevaisuudessa. Siihen asti uusi ja vanha käyttöliittymä toimivat rinnakkain.

Kuka tahansa voi selata RT tietoväylää vapaasti, mutta kortteja voivat ladata vain palvelun tilaajat. RT tietoväylä toimii SeAMKin verkossa ja etäkäytön kautta. HUOM! Valitse palvelun sivuilla IP-kirjautuminen. RT tietoväylä opastaa luotettavaan rakentamisen tietoon. Palvelu sisältää ajankohtaisia säännöksiä, laatuvaatimuksia, ohjeita ja tuotetietoja.

Tilaus lopetettu

  • Applied Science & Technology Source e-lehtipaketti – vähäisen käytön takia ja korkean hinnan takia
  • Business Source Elite e-lehtipaketti – SeAMKiin on hankittu laajempi Business Source Ultimate -paketti, joka sisältää myös BSE:n e-lehdet
  • Suomen Media-arkisto -lehtitietokanta – vähäisen käytön takia
  • Aleksi, kotimaisten lehtiartikkeleiden viitetietokanta –  palvelun tuottaja BTJ on päättänyt lopettaa Aleksin ylläpidon ja palvelu loppuu 31.1.2018.

Hyödyllisiä linkkejä

  • E-aineistojen käyttöopas – ohjeet etäkäyttöön, mobiilikäyttöön ja linkittämiseen
  • E-kirjaopas – ohjeet kirjaston tarjoamien kotimaisten ja ulkomaisten e-kirjapalveluiden käyttöön
  • E-kirjasto – luettelo kaikista seamkilaisten käytössä olevista e-aineistoista