Uutuuskirjavinkit - vuoden viimeiset vinkit | SeAMK kirjasto

Uutuuskirjavinkit - vuoden viimeiset vinkit

#

Vuosi lähenee loppuaan. Monella varmasti jo siintää mielessä joululoma ja pieni tauko arkiseen puurtamiseen. Vuoden viimeisessä kirjavinkit-uutisessa on esillä taas muutamia kirjastoon tulleita uutuuksia. Löytyisikö näistä luettavaa, vaikka sinne joululomalle?

Mihin menet Suomi? -kirja on ajankohtainen analyysi tästä ajasta. Kirjasta Ensimmäiset voit lukea puolestaan kiinnostavia uraa uurtaneiden naisten haastatteluja. Jos taas suomalaisen hevin ja raskaan rockin historia kiinnostaa, kannattaa tarttua kirjaan Pohjoisen laulut. Päihdekulttuurin muutokseen ja juomattomuuteen pääset porautumaan kirjassa Selvin päin. Viimeiseksi voit tutustua talvivaelluksen saloihin Talviretkeilijän oppaassa.

Nämä ja kaikki muut uudet kirjat SeAMK Kirjaston kokoelmissa löytyvät SeAMK-Finnasta.

 

Mika Aaltola
Mihin menet Suomi? : pelon aika Euroopassa
Tammi, 2022.

Pakko oli napata uutuushyllystä Mika Aaltolan kirja Mihin menet Suomi, vaikka hänen viikoittaiset analyysit ja haastattelut eri ajankohtaisohjelmissa ovat pitäneet mielessä Venäjän hyökkäyssodan ja muut maailmanpolitiikan kiemurat. Heinäkuusta 2021 alkavat päiväkirjamerkinnät tekevät lukemisesta sujuvaa, voit lukea yhden merkinnän illassa. Kirja on ajankohtainen analyysi ajasta, jota varmasti monesti tulemme muistelemaan.

 

Matti Mörttinen
Ensimmäiset : uraa uurtaneita naisia Suomesta
Into, 2022.

Millaista on olla nainen miehisessä maailmassa? Tyypillinen kysymys naiselle, joka on onnistunut murtamaan lasikaton. Matti Mörttinen kertoo kirjansa alkupuheessa, että pyrkii sukupuolen korostamisen sijaan laajentamaan näkökulmaa esimerkiksi siihen, millä keinoin lasikatto on murtunut tai miksi se ei ole heti onnistunut.

Kirjaan on haastateltu tuttuja naisia muun muassa politiikan, kirkon, elinkeinoelämän ja oikeuslaitoksen huipulta, kuten entinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki, piispa Mari Leppänen, EK:n puheenjohtaja Jaana Tuominen ja entinen Suomen korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo. Ääneen pääsevät myös entinen pelastusjohtaja Piia Vähäsalo, blueskitaristi Erja Lyytinen, ylikapellimestari Susanna Mälkki sekä tietenkin presidentti Tarja Halonen. Haastateltavat avaavat myös kiinnostavasti omaa elämäntarinaansa.

Kirjaan on listattu myös muita ensimmäisiä uraa uurtaneita naisia Suomen historiassa.

 

Toni-Matti Karjalainen
Pohjoisen laulut : Suomalaisen hevimetallin matka maailmalle
Docendo, 2021.

Suomalaiset hevin ja raskaan rockin bändit ovat kiertäneet maailmaa kolmen vuosikymmenen ajan ja ovat samalla tehneet kulttuurivientiä Suomesta hevimetallimaana. Kirjassa käydään läpi kehityksen vaiheet ja taustat. Ääneen pääsevät artistit, musiikkialan edustajat sekä tietenkin suomihevin ulkomaalaiset fanit. Bändeistä mukana mm. Amorphis, Nightwish, Apocalyptica, Stam1na ja Stratovarius. Kirjan kirjoittaja, hevitohtori Karjalainen, toimii taidejohtamisen ja yrittäjyyden professorina Taideyliopisto Sibelius-Akatemiassa. Lähde siis metallimatkalle maailman ympäri.

 

Hanna Tikander, Wilma Ruohisto
Selvin päin : erään bilettäjän tarina
Storytel, 2022.

Sober curious -ilmiö on noussut Suomessa viime aikoina erityisesti nuorten keskuudessa. Nuoret ovat alkaneet kyseenalaistamaan alkoholikulttuurimme normalisoitumista. Sitä kuinka alkoholi kuuluu itsestään selvästi tiettyihin tilanteisiin ja jonkun juomattomuutta ihmetellään suuresti. Moni on alkanut miettimään myös omaa päihteidenkäyttöä: onko minulla ongelma, tekeekö se minulle hyvää, mihin tarvitsen päihteitä? Selvin päin on kertomus nuoruudesta ja juhlimisesta sekä päihdekulttuurin muutoksesta. Suosittu podcast- ja somevaikuttaja kertoo oman tarinansa raitistumisesta rehellisesti, mutta hauskasti.

 

Kirjan Talviretkeilijän opas kansi.

Jouni Laaksonen
Talviretkeilijän opas
SKS Kirjat, 2022.

Talviretkeilijän opas tarjoaa kirjoittajan vuosikymmenien kokemukseen perustuvat vinkit helpoista päivä- ja perheretkistä vaativiin talvivaelluksiin. Kirjan ohjeilla nuotio syttyy lumihangenkin keskellä ja telttailu on turvallista myös silloin, kun mittari on miinuksella.