Uutuuskirjavinkit - Tartu kirjaan joulun aikana | SeAMK kirjasto

Uutuuskirjavinkit - Tartu kirjaan joulun aikana

#

Joulukuu on alkanut. Oletko sinä jouluihminen? Jouluun valmistautujalle on tarjolla uusi kirja Talven henki. Kirjasta löytyy tunnelmallisia kuvia ja tekstejä joulun ja talven kodeista.

Jos joulu on sinulle enemmin rentoutumisen aikaa, niin tartutko silloin romaaniin tai sarjakuvaan? Sarjakuvat voivat sisältää myös vakavaa asiaa. Memento mori -kirja on vaikuttava sarjakuvakertomus, johon kannattaa tutustua.

Joulunpyhinä ja välipäivinä voit myös alkaa jo valmistautua tulevaan uuteen vuoteen. Olisiko seuraavista kirjoista sinulle apua, kun mietit ensi vuotta ja vaikka uuden vuoden lupauksia? Tulevaisuuden identiteetit -kirjan johdattelemana voit pohtia omaa identiteettiäsi ja vahvuuksiasi. Kirjan Läsnä etänä neuvojen avulla voit jo valmistautua työntekoon ensi vuonna – läsnä tai etänä.

Tässä joulukuun vinkkejä laidasta laitaan. Jos mikään näistä ei innosta, tutustu muihin uutuuksiin SeAMK-Finnassa.

Valmistaudu jouluun

Kirjan kansi: Talven henki.Talven henki: anna joulun tulla 
Ilona Pietiläinen
Docendo, 2020

Ilona Pietiläinen pujahtaa joulutunnelmaan jo viljojen kellastuessa ja lehtien punastuessa. Joulu ei ole vain päivä tai pari, se on valmistautumista. Vierailuilla käydään kodeissa, jotka pulppuavat talvisia tarinoita ja sisustusideoita.

Jos olisin koti, odottaisin
sinua ovi auki.
Keittäisin kuumaa juomaa
ja soittaisin musiikkia.
Sohvalle veisin lämpimiä
peitteitä ja sytyttäisin
kynttilät palamaan.
Jos olisin koti, olisin
turvasatamasi – painaisin
oven perässäsi kiinni.

Vietä aikaa sarjakuvan kanssa

Kirjan kansi: Memento mori.Memento mori 
Tiitu Takalo
WSOY, 2020

Tiitu Takalon omaelämäkerrallinen sarjakuva vakavasta sairastumisesta ja siitä toipumisesta.

Yhtenä yönä Takalo herää kovaan päänsärkyyn. Ensiavussa selviää, että hänellä on vakava aivoverenvuoto, joka vaatii pikaista leikkausta. Hän kuvittaa ja kuvaa elämänsä ensimmäistä sairaalakokemusta todenmukaisesti. Hän kertoo hoidosta, hoitajista, sairaalarutiineista, kohtaamisista lääkäreiden kanssa ja itsemääräämisoikeuden menettämisestä.

Toipumisen pitäisi alkaa kotiinpaluun jälkeen, mutta työhön palaaminen ei sujukaan helposti vaan kokemuksesta seuraa pelkoa ja masennusta pitkäksi aikaa.

Suosittelen kirjaa esimerkiksi sosiaali- ja terveydenalan opiskelijoille ja opettajille. Takalo kuvaa hienosti sairastumista, hoitoa ja toipumista potilaan näkökulmasta.

Tiitu Takalo on saanut Sarjakuva-Finlandia- ja Puupäähattu-palkinnot sarjakuvistaan.

Suunnittele tulevaa vuotta

Tulevaisuuden identiteetit Kirjan kansi: Tulevaisuuden identiteetit.
Perttu Pölönen
Otava, 2020

Oletko sinä kenties sujuvoittaja, kipinöittäjä, unelmoija, järjestäjä vai rokkaava uudistaja? Perttu Pölösen kirja haastaa sinut miettimään omaa identiteettiäsi vahvuuksiesi mukaan ennemminkin kuin perinteisesti esimerkiksi ammatin kautta.

Tulevaisuuden työelämä on pirstaleisempaa ja silloin identiteetti on viisaampaa perustaa ominaisuuksien ja taitojen varaan. Ihminen ei muutenkaan ole sama läpi koko elämän.  Pölönen on ideoinut taitotittelit, joiden avulla voit miettiä kuka olet, kuka voisit olla ja mitä kaikkea voisit tehdä tulevaisuudessa. Ja jos et löydä näistä taitotitteliäsi, keksi oma!

Kirjan kansi: Läsnä etänä.Läsnä etänä : seitsemän oppituntia tulevaisuuden työelämästä (e-kirja)
Kati Haapakoski, Anna Niemelä, Elina Yrjölä
Alma Talent, 2020

Etätyö iski yllättäen keväällä ja suuri osa työntekijöistä joutui totuttautumaan poikkeuksellisiin oloihin. Mitä näistä kokemuksista etätyön tekemisestä, etätyökaveruudesta ja etäjohtamisesta voidaan oppia?

Kirjoittajien lisäksi seitsemän johtamista, poikkeusoloja ja etäisyhteisöjä erinomaisesti ymmärtävää asiantuntijaa pohtii kirjassa näitä kysymyksiä. He antavat muun muassa monenlaisia vinkkejä. Asiantuntijoina toimivat:

  • Tarja Jalava, tutkimusjohtaja (Bayer)
  • Osmo Kuusi, tulevaisuudentutkija (Aalto-yliopisto)
  • Tapio Lahtero, rehtori (Helsingin yliopiston Normaali­lyseo ja Viikin normaali­koulu)
  • Marko Rissanen, henkilöstöjohtaja (DNA)
  • Katri Saarikivi, aivotutkija (Helsingin yliopisto)
  • Miia Savaspuro, konsulttiyhtiö Milttonin Senior Advisor
  • Felix Wahlsberg, e-urheiluvalmentaja

Kirja on selkeästi jäsennelty ja se on nopea lukea. Se tarjoaa paljon käytännön vinkkejä, jotka toimivat myös muulloin kuin poikkeusaikana.

Mukavaa joulun odotusta!