Uutuuskirjavinkit - lukemisen ja ajattelemisen aiheita | SeAMK kirjasto

Uutuuskirjavinkit - lukemisen ja ajattelemisen aiheita

#

Uutuuskirjavinkit tarjoavat maistiaisia mielenkiintoisista uusista kirjoista. Mukana on kirjoja aina ketteristä kokeiluista ruokapöydän historiaan asti. Välissä on rankempiakin aiheita, kuten Finlandia-palkittu kirja kouluväkivallan uhrista. Myös läskejä ja laihduttamista käsittelevä kirja on silmiä avaava. Esittelyssä lisäksi artistituottajille suunnattu käytännön käsikirja, jollaista ei ennen ole ollut.

Nämä ja kaikki muut kirjastoon hankitut kirjat löydät SeAMK-Finnasta. Tutustu vinkkeihin ja tule lainaamaan kirjat kirjastosta.

 

Terhi AhoKirjan Kokeilukulttuuri kansi.
Kokeilukulttuuri: johda kasvua joka päivä
Alma Talent, 2023

Kirja kertoo, miten rakennetaan ja johdetaan kokeilukulttuuria.  Se on inspiroiva käytännönläheinen opas, joka johdattaa sinut ketterien kokeilujen tielle. Kirja kannustaa ajattelemaan isosti, mutta lähtemään pienestä liikkeelle. Se kuvaa johdon roolia muutoksen mahdollistajana ja antaa työkaluja yhteisöllisen toimintatavan rakentamiseen. Rehelliset case-esimerkit organisaatioiden arjesta tarjoavat konkretiaa.

Jos et ole epäonnistunut, et ole kokeillut mitään uutta.
– Albert Einstein

Kirjan tekijä Terhi Aho on esikoiskirjailija, joka sovelsi kirjan kirjoittamiseen siinä esiteltyä kokeilevaa toimintatapaa. Lisäksi lähes 30 rohkeaa kokeilijaa oli valmis kertomaan omista kokeiluistaan ja matkalla saamistaan opeista. Haastateltavia oli niin julkiselta kuin yksityiseltä sektorilta, isoista ja pienistä organisaatioista.

Kirja on luettavissa e-kirjana Alma Talent Bisneskirjastossa (käytettävissä SeAMKin verkossa tai SeAMK-etäkäytön kautta) tai lainattavissa painettuna kirjana.

 

Iida RaumaKirjan Hävitys : tapauskertomus kansi.
Hävitys: tapauskertomus
S&S, 2022

Iida Rauman Hävitys: tapauskertomus on kieltämättä vaativaa luettavaa sekä teemaltaan että kieleltään. Silti jokaisen pitäisi lukea tämä vimmaiseksikin kuvattu teos. Rauma ammentaa omista kokemuksistaan, mutta kyseessä ei ole vain tapauskertomus yhdestä kouluväkivallan uhrista, vaan hätähuuto lapsiin kohdistuvasta rakenteellisesta väkivallasta ja sorrosta. Kiusaaminen, kuten väkivaltaa vähätellen kutsutaan, ei ole pelkästään lastenvälistä nahistelua.

Kirjan päähenkilö A joutuu kokemaan, miten hyvää tarkoittavien aikuisten apu sulaa kevätlumen lailla tyhjiin, kun oma opettaja kieltää tehneensä mitään väärää. Opettaja Ansku saa koko luokan huokailemaan ja pyörittelemään silmiään, kun A piirtää väärällä hetkellä tai tuo esille kirjoista lukemaansa tietoa. Surullisinta on kuitenkin se, ettei A koskaan lakkaa yrittämästä saada kiitosta. Niin tarvitseva jokainen lapsi on.

Hävitys: tapauskertomus kuvaa myös Turun historiaa mielenkiintoisesti A:n kollegan, historianopettaja Nordinin hahmon kautta. Nordinin kertomukset ja lempeä olemus toimivat hengähdyshetkinä tiiviin kirjan lomassa.

Hävitys: tapauskertomus, jolla Iida Rauma nappasi kaunokirjallisuuden Finlandian, on kirjailijan kolmas romaani. Seksistä ja matematiikasta (2015) palkittiin Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnolla sekä Tulenkantajat –vientikirjapalkinnolla. Myös esikoisteos Katoamisten kirja (2011) menestyi ja nimettiin Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi.

 

Maiju TalvistoKirjan Backstagella : artistituottajan käsikirja kansi.
Backstagella: artistituottajan käsikirja
Reuna Publishing, 2022

Kirja on käytännönläheinen tietopaketti artistituottajan työstä. Teos tarjoaa tietoa aiheesta, josta julkaistu niukasti. Kirjoittaja avaa artistituottajan työhön liittyviä käsitteitä, osaamista, toimintaympäristöä ja yhteistyöverkostoja. Kirjassa keskitytään artistin esiintymisjärjestelyihin ja siihen, miten tuottajan tärkein tehtävä on taata artistille parhaat mahdolliset työolot keikkapaikalla.

Ammatillisen käsikirjamaisen sisällön lisäksi teos on mielenkiintoinen kurkistus tapahtuma- ja musiikkialaan artistin ja tuottajan työn näkökulmista.

 

Kirjan Ratkaisuja läskeille kansi.Raisa Omaheimo
Ratkaisuja läskeille
S&S, 2022

Laihduttaminen on luultavasti yksi eniten annetuista uuden vuoden lupauksista. Tämä kirja sopiikin aiheensa vuoksi SeAMK Kirjaston vuoden ensimmäiseen uutuuskirjavinkkipostaukseen. Kumman valitsisit mieluummin, onnellisuuden vai laihuuden? Moni valitsee jälkimmäisen, kertoo Raisa Omaheimo kirjansa alussa.

Elämme laihdutuskulttuurissa, jossa lihavat nähdään laiskoina ja tyhminä vailla itsekuria, toteaa Omaheimo. ”Läskivaaraan pitää kaikkien varautua joka päivä.” Jokaisen on jatkuvasti tarkkailtava syömistään ja liikkumistaan, ettei vaan lihoisi. Jos syöt päivällä pullan, on iltalenkkiä pidennettävä.

Kirjassa kerrotaan omiin kokemuksiin perustuvien tarinoiden keinoin, mitä ”läski” voi kokea esimerkiksi elokuvia ja tosi-tv-ohjelmia katsellessaan, matkustaessaan, lääkärikäynnillä ja vaateostoksilla. Lukijalle selviää, miten ylipainoinen ihminen kohdataan eri tilanteissa ja miten häneen esimerkiksi terveydenhuollossa suhtaudutaan.

Minuun teki vaikutuksen kirjailijan oivallus siitä, että ”mitä jos minä olenkin oikean kokoinen ja maailma vääränlainen”? Hyvä kannustus hänen ystävältään oli myös tavoite siitä, ”ettei ainakaan aktiivisesti vihaa omaa kehoaan”. Lohduttavaa on myös se, että laihdutuskuureista kuulemma 90 % epäonnistuu.
Opin myös mitä on läskifobia, lihavuusstigma ja läskiaktivismi. Tämä sekä huumoria että tutkimustietoa sisältävä silmiä avaava kirja meitä kaikkia kiinnostavasta aiheesta kannattaa lukea!

Raisa Omaheimo on kirjailija, kolumnisti, taiteilija ja stand up -koomikko, jonka Läski-monologi saavutti suuren suosion vuonna 2016. Hänelle myönnettiin siitä myös Pro Feminismi -palkinto. Läski-monologista on tehty myös lyhytelokuva Läski, joka kuuluu Yksittäistapaus-lyhytelokuvien sarjaan. Lyhytelokuvan voit katsoa myös Yle Areenasta.

 

Mari KoistinenKirjan Lautasmatka : poimintoja ruuan historiasta kansi.
Lautasmatka: poimintoja ruuan historiasta
Aula & Co, 2023

Lautasmatka on asiapitoinen ja viihdyttävä kirja, joka näyttää arkiset elintarvikkeet uudessa valossa ja avartaa käsitystämme suomalaisen ruokapöydän historiasta. Yleistajuisesti esitetyt ruokamaailman kiemurat pitävät lukijan otteessaan.

Kirjasta löydät kiinnostavia tarinoita esimerkiksi 1990-luvun vähärasvaisuustrendistä, suolasta, kahvista, maidosta, 1960-luvun margariiniskandaalista Suomessa sekä kultaisesta riisistä.