Uutuuskirjavinkit - kohti kesää

#

Kesä ja kesälomat lähestyvät kovaa kyytiä, vaikka vielä ilma on melko kolea. Luetko sinä loma-aikaan enemmän vai vähemmän kirjoja, kuin muuna aikana? Entä millaista kirjallisuutta sinä luet lomalla mieluiten, asiallista asiaa vai kevyempää kirjallisuutta?

Kirjavinkeistä löytyy lukemista moneen makuun. Ensin on esillä asiaa puheesta ja kuuntelemisesta somessa sekä tietoturvasta, niin töissä kuin kotona. Sen jälkeen esittelyssä on mökkeilyyn ja kasvimaan luonnonmukaiseen hoitoon liittyvät kirjat. Viimeisenä vuorossa on koskettava kuvaus kehitysvammaisen miehen elämänvaiheista.

Nämä ja muut uudet kirjat löydät tuttuun tapaan SeAMK-Finnasta. Käy tutkimassa ja lainaamassa itsellesi mukavaa lukemista nyt heti tai esimerkiksi lomalle. Kirjasto on avoinna juhannukseen asti vielä ennen kesätaukoa.

 

Kirjan kansi: Öyhökratia : ketä kuunnellaan, kun kaikki puhuvat.     Kirjan kansi: Yrityksen tietoturvaopas : 50 aihetta käytännön tietoturvasta.

Johannes Koponen, Minea Koskinen, Jussi Pullinen
Öyhökratia : ketä kuunnellaan, kun kaikki puhuvat 
Gummerus, 2022

Somessa kaikki pääsevät kertomaan oman mielipiteensä, mutta ketä kuunnellaan? Kirjassa tutkitaan kuinka lobbarit, influensserit ja aktivistit vaikuttavat ihmisten mielipiteisiin, uutismediaan sekä päättäjiin. Somessa koviten huutavat ovat pieni vähemmistö Suomessa, mutta näillä öyhöttäjillä on kuitenkin paljon valtaa, ja tämä on johtanut uudenlaiseen vallankäyttöön – öyhökratiaan.

Kirjaan on haastateltu toimittajia, poliitikkoja ja somevaikuttajia ja esimerkkeinä ovat mm. korona ja #metoo-keskustelu. Kirja antaa ajankohtaisen kuvan tämän päivän julkisesta keskustelusta – kuka päättää mitä mieltä “kansa” on?

Petteri Järvinen
Yrityksen tietoturvaopas : 50 aihetta käytännön tietoturvasta 
Kauppakamari, 2022

Tietoturva on nykyään kaikkialla, niin kotona kuin työpaikallakin. Kirja osoittaa selkeästi ja käytännönläheisesti tietoturvan sudenkuopat ja auttaa sinua välttämään virheet.

Petteri Järvinen on pitkän linjan it-asiantuntija, joka on kouluttanut tietoturvaa yli 30 vuoden ajan. Hän on koonnut koulutustensa sisällön kirjaksi, joka käsittelee 50 erilaista tietoturva-aihetta selkeästi ja hauskasti. Lukuisat kertomukset todellisista tapahtumista osoittavat, mitä tietoturvavahingot voivat saada aikaan ja mitä niistä voidaan oppia.

Kirjan julkistamistilaisuudessa 29.4.2022 kirjailija kertoi, että tämä kirja ei ole tylsä ja unettava, kuten tietoturvakirjat yleensä. Se on inhimillistä asiaa, jota me kaikki tehdään. Samat asiat koskevat meitä olemme sitten töissä tai kotona. Kirja myös antaa vastauksia kysymyksiin, joita tavallinen ihminen ei tajuaisi edes kysyä. Lisäksi tietoturvaan liittyvää uutisointia esillä paljon ja isosti mediassa nykyään ja niitä lukiessa pitää muistaa kriittisyys.

Kirja on luettavissa e-kirjana KauppakamariTiedossa (käytettävissä SeAMKin verkossa tai SeAMK-etäkäytön kautta) sekä tulossa kirjastoon myös painettuna kirjana.

 

Kirjan kansi: Mökin kanssa ajattelu : ympäristösosiologinen mielikuvitus ympäristökriisin aikakaudella.     Kirjan kansi: Luomutarhuri : satoa kestävästi ja maata hoitaen.

Jarno Valkonen
Mökin kanssa ajattelu : ympäristösosiologinen mielikuvitus ympäristökriisin aikakaudella 
Vastapaino, 2022

Teos kutsuu ainutkertaiselle tutkimusmatkalle kirjoittajan omalle mökille. Se osoittaa, että mökki on paljon muutakin kuin vain paikka asua. Mökki on tietämisen paikka. Se opettaa asujaansa elämään yhteiselossa luonnon kanssa.

Heidi Haapalahti
Luomutarhuri : satoa kestävästi ja maata hoitaen 
Tammi, 2022

Täydellinen tietopaketti luonnonmukaisen kasvimaan perustamisesta ja hoidosta. Luomutarhurista löytyy jokaiselle sopiva tapa viljellä omia vihanneksia, yrttejä ja syötäviä kukkia kotipihalla, palstalla tai parvekkeella.  Samalla opitaan torjumaan rikkakasveja ja tuholaisia lempein luomukeinoin sekä pitämään parempaa huolta luonnon monimuotoisuudesta.

 

Kirjan kansi: Mies kuin pantteri : Wahlroosin elämä.

Antti Tuuri
Mies kuin pantteri : Wahlroosin tarina 
Otava, 2022

Antti Tuurin uusin teos kertoo Wahlroos-nimisestä miehestä, joka syntyy 1950-luvun Suomeen Down-lapsena eli mongoloidina, kuten siihen aikaan sanottiin. Lääkärit olivat sitä mieltä, että hänet tulisi sijoittaa jo vauvana vajaamielislaitokseen. Vanhemmat kuitenkin päättivät toisin. Lapsi sai varttua kotona perheensä rakkauden ja huolenpidon ympäröimänä.

Kirjoittaja tuntee Wahlroosin jo vuosikymmenten takaa, sillä hän on Antti Tuurin ex-vaimon velipuoli. Tuurin ensivierailun aikaan Wahlroos on 9-vuotias.  Myöhemmin Tuurista tulee hänen edunvalvojansa. Heidän ystävyytensä on antanut kummallekin paljon.

Wahlroos on positiivinen ja touhukas kaveri, jolla on moitteettomat käytöstavat. Wahlroos tuo paljon iloa läheisilleen teeskentelemättömyydellään ja vilpittömyydellään. Keskustelukumppaninsa hän usein yllättää omintakeisella ajatuksenjuoksullaan.

Kirjassa on faktoja Down-syndrooman tutkimuksen kehityksestä ja mm. raskausseulonnoista.  Tuuri pohtii vammaisuutta myös yhteiskunnallisena kysymyksenä sekä kuvaa asenteita ja suhtautumista Down-ihmisiin.

Ennen kaikkea kirja on lämminhenkinen tarina Wahlroosin elämänvaiheista. Aikuisvuosina hänen päätyönsä on mattojen ja ryijyjen kutominen Aula-kodissa. Wahlroos elää täyttä elämää, vaikka unelma elämästä normaalina miehenä, jolla on vaimo, auto ja asunto jää toteutumatta. Vanhemmiten Wahlroosilla todetaan Alzheimerin tauti ja hän muuttaa hoitokotiin.

Mies kuin pantteri on sympaattinen ja ajatuksia herättävä kirja, jota voi lämpimästi suositella.

 

Mukavaa kesän odotusta!