Uutuuskirjavinkit - aiheita vanhuudesta punkmusiikkiin ja kaikkea siltä väliltä

#

Tervetuloa taas kirjojen ja lukemisen pariin. Syksyn kirjavinkkiuutisessa kirjaston henkilökunta esittelee muutaman makupalan muodossa houkuttelevia uutuuskirjoja eri aihepiireistä.

Aihepiirit vaihtelevat vanhuudesta ja ikääntymisestä sekä tutkijoihin kohdistuvasta vihapuheesta aina ruuan vaikutuksiin ilmastoon ja omaan terveytemme. Lisäksi tutustutaan kotimaan kiinnostaviin matkakohteisiin sekä muistellaan punkmusiikin historiaa Suomessa.

Kaikkiin kirjaston hankkimiin uutuuskirjoihin voit tutustua SeAMK-Finnassa.

 

Timo Strandberg & Eino Heikkinen (toim.)
Suomiko onnellisen vanhuuden maa?
Into, 2021

Kirja koostuu useista artikkeleista. Jo kirjaa selaillessa voi poimia kiinnostavia avauksia vanhuuden ja ikääntymisen erilaisiin puoliin. Onnellista vanhuutta rakentavia ja rajoittavia tekijöitä tarkastellaan mm. eliniän pidentymisen, elämänlaadun, toimeentulon, ikäsyrjinnän, asumisratkaisujen, lääkehoidon ja yleisesti terveydenhuollon näkökulmista.

Näkemyksellisiä artikkeleita, joissa on hyödynnetty alan tutkimustietoa. Harmi vain, että lähteitä ei ole kaikilta osin merkitty tekstiin juuri ollenkaan. Lähdeluettelo löytyy teoksen lopusta, samoin kuin listaus ikääntymiseen liittyvistä käsitteistä määritelmineen.

Teos on toimitettu asiantuntevissa käsissä. Timo Strandberg on geriatrian erikoislääkäri, joka on julkaissut paljon. Eino Heikkinen on tuttu nimi monelle. Hän on tehnyt pitkän uran gerontologian tutkijana.

 

Noora Kotilainen & Johanna Vuorelma (toim.)Kirjan Kun tutkija kohtaa vihaa kansi.
Kun tutkija kohtaa vihaa: asiantuntijuus, tiede ja julkisuus
Suomen rauhanpuolustajat, 2021

Teoksessa edetään vihapuheen historiasta ja sen erilaisista ilmentymistä kohti tämän päivän digitaalista mediaympäristöä, jossa tutkijoiden saama vihamielinen palaute on suorempaa ja nopeampaa. Lisäksi se välittyy (ainakin osittain) myös muidenkin saataville sosiaalisen median ja keskustelupalstojen kautta.

Aiheen historiallinen ja käsitteellinen tarkastelu on hyvä pohja omakohtaisemmille teksteille. Niissä eri alojen tutkijat ja asiantuntijat kertovat kokemastaan vihapuheesta ja häirinnästä. Osa teksteistä on julkaistu aikaisemmin Politiikasta-lehden artikkelisarjassa.

Kiitän napakkaa toimitustyötä ja kirjan väljää taittoa. Kokonaisuuteen päätyneet tekstit ovat hyvin jäsennettyjä ja innostavat lukemaan.

 

Risto IsomäkiKirjan Ruoka, ilmasto ja terveys kansi.
Ruoka, ilmasto ja terveys
Into 2021

Ihmisen ruokavaliossa on tapahtumassa järisyttävä muutos: yhä useampi on siirtymässä kasvispainotteiseen ruokavalioon. Lihan ja eläinperäisten tuotteiden kulutusta vähennetään ja merkittävä osa ihmisistä on jättänyt lihan ruokavaliostaan pois jo kokonaan. Ruoasta puhutaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia erilaisten kulttuurien keittiöistä ja niiden yhdistelemisestä.

Risto Isomäen kirjoittama kirja on yleistajuinen ja käytännönläheinen. Se tarjoaa keinoja vähentää päästöjämme niin, että voimme elää aiempaa terveempinä ja pitempään.

Risto Isomäki on laaja-alainen ja arvostettu kirjailija, kolumnisti ja ympäristöaktivisti. Hän on julkaissut yli 20 romaania ja tietokirjaa ja saanut useita palkintoja kirjoistaan. Isomäki itse mainostaa tätä kirjaa pitkän uransa tärkeimmäksi tietokirjaksi.

Käytettävissä myös  e-äänikirjana (Ellibs)

 

Soili Jääskeläinen, Reino Rasilainen & Annika Sorsa (toim.)Kirjan Parasta Suomessa kansi.
Parasta Suomessa: maamme 300 kiinnostavinta matkakohdetta 
Valitut palat, 2020

Kirja esittelee kiinnostavasti 300 upeaa matkakohdetta eri puolilta maata.

Historian ystävä löytää kirjasta kiinnostavimmat linnat ja taistelupaikat, kulttuurinystävä taas museot ja taidenäyttelyt. Luonnonystävälle esitellään upeimmat kosket ja vesiputoukset ja kaupunkilomalainen löytää tunnelmallisimmat torit ja kauneimmat puistot.

 

Kimmo Miettinen
Suomi-punk: 1977–1981
Like, 2021

Kattava teos punkmusiikin tulosta Suomeen ja sen keskeisimmistä tekijöistä. Kirja antaa vastauksia kysymyksiin, kuten miksi punk vaikutti Suomessa niin suuresti tai, millaisilla päihteillä suomalainen punk syntyi. Esittelyyn pääsevät myös ajanjakson suosituimmat punkyhtyeet Pelle Miljoona & N.U.S.:sta aina Johnny Van Hurskaaseen asti.

Kirjaan on haastateltu muun muassa muusikoiden lisäksi keikkajärjestäjiä sekä keikoilla olleita kuuntelijoita. Teos sisältää tekstin tueksi paljon valokuvia, jotka värittävät teosta viemällä lukijan nostalgiselle matkalle suomipunkin ytimeen.

Hilse-lehden päätoimittaja Kimmo Miettinen seurasi suomipunkin kulta-ajan nousua ja loppua läheltä, jonka ansioista hän on nyt koonnut tarinan yksiin kansiin.

 

Mukavaa lukuvuoden alkua!