Toukokuun uutuuskirjavinkit

#

Tämänkertaisten kirjavinkkien aiheita ovat työelämän muutos pandemian jälkeen, biojätteiden kierrätys mullaksi bokashi-menetelmällä, tutustuminen Bypias yritysbrändiin sekä suomiräpin mielenkiintoiset tarinat ja kokemukset. Viimeisenä löytyy uunituore romaani, jossa matkataan halki kesäisen Suomen. Löytysikö näistä vinkeistä jotain uutta luettavaa sinulle?

Nämä ja kaikki muut uutuudet löydät SeAMK-Finnasta. Tutustu ja tule lainaamaan!

 

Sara Lindström, Miia Savaspuro
Kiitti mulle riitti: näin selviydyt voittajana työelämän turbulenssista
Alma Talent, 2023

Kiitti mulle riitti – näin selviät voittajana työelämän turbulenssista on kirja pandemian jälkeisestä työelämästä. Työ on monella tavalla muuttunut muutamassa vuodessa, jopa enemmän kuin koskaan sitten toisen maailmansodan. Pandemia ravisteli myös arvoja ja asenteita ja moni alkoikin pohtia, tekeekö sitä mitä haluaa ja onko edes oikealla alalla.

Kirjaa varten viestintäasiantuntijoina työskentelevät Miia Savaspuro ja Sara Lindström haastattelivat useita tutkijoita, yritysjohtajia ja työelämän muutosta seuranneita asiantuntijoita ja saivat heiltä hyviä oppeja ja kokemuksia.

Kirja vetää yhteen pandemia-ajan työelämän suurimmat muutokset, avaa niiden taustoja ja kiteyttää tulevaisuuden keskeiset trendit. Nämä huomisen keskeiset trendit muuttavat yritysten elämää ja työn luonnetta tulevaisuudessa olennaisella tavalla.

Kirja on luettavissa e-kirjana Alma Talent Verkkokirjahyllyssä (käytettävissä SeAMKin verkossa tai SeAMK-etäkäytön kautta) sekä lainattavissa kirjastosta painettuna kirjana.

Jenny Harlen
Bokashi: keittiötähteistä ravinteikasta multaa helposti ja ekologisesti 
Mäkelä, 2023

Ruotsalaisten asiantuntijoiden kokoama opas tarjoaa perusteellisen johdannon bokashimenetelmään ja neuvot sen aloittamiseen. Bokashi on nopein tapa kierrättää biojäte ravinteikkaaksi mullaksi, mutta se on myös ilmastoteko. Bokashi sitoo hiiltä maaperään sen sijaan, että vapauttaisi sitä ilmakehään. Bokashoimalla voit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi – ämpäri kerrallaan!

Virpi Salmi
Mahdotonta: Bypias: unelma, jonka ei pitänyt toteutua 
Johnny Kniga, 2023

Pia Erlund suunnitteli itselleen kymmenen vuotta sitten vaatteet, joista tuli puolivahingossa niin himoittuja, että hän kasvatti niiden ympärille miljoonabisneksen. Hän perusti oman lifestylebrandin ilman mitään muotialan kokemusta. Tänään BYPIAS on kymmenen miljoonan liikevaihtoa tekevä menestysbrändi.

Kaikki ei ole kuitenkaan aina ollut pastellinsävyistä unelmaa, vaan elämään on kuulunut myös koettelemuksia, niin yksityiselämässä kuin bisnesmaailmassakin.

Elina Westinen
Aina ollu tääl: Suomiräp 4.0 
Johnny Kniga, 2023

AINA OLLUT TÄÄL koostuu tarinoista ja kokemuksista. Äänessä ovat suomalaiset räp- ja hiphop-artistit, jotka eivät kuulu suomalaiseen valkoiseen valtaväestöön. Mukana on eritaustaisia mustia ja ruskeita artisteja sekä niin kutsuttuja vanhoja vähemmistöjä eli saamelaisiin ja romaneihin kuuluvia vähemmistöjä.

Räp on perinteisesti ollut marginalisoitujen vähemmistöjen oma ääni ja tässä kirjassa he pääsevät tarinoillaan tuomaan esille moniäänistä Suomea. Heidän tarinansa suomalaisuudesta ja suomalaisesta räpistä ovat kirjan pääosassa. Tarinansa kertovat mm. Amoc, Django, Ege Zulu, Gracias, Hassan Maikal, Jesse Markin, Nisa, Sexmane ja Turisti.

Kirja on kirjoittajan mukaan suunnattu monimuotoiselle lukijajoukolle, niin musiikkia ja räppiä fiilaaville kuin omaa identiteettiään pohtiville nuorille, nuorten kanssa työtä tekeville tai suomalaisuuden kysymyksiä pohtivalle. Hän toivoo kirjaan tarttuvan myös heidän, joille monimuotoinen ja -ääninen Suomi ei näyttäydy tavoiteltava asianlaitana. Kirjoittaja toivoo dialogia, toisen näkökannan ymmärtämistä ja mahdollisuuden antamista.

Ja ku kaduil kävellään,
ne kysyy, mist mä tuun
Vastaan: aina ollu tääl
Suomi on myös meidän koti
mun värillä on välii
Oon paljon enemmän ku
nimi, uskonto ja väri
Hassan Maikal (Feat. Yeboyah): “Aina ollu tääl” (2021)

 

Satu Vasantola
Kun isä osti Merenkurkun
Tammi, 2023

Kun isä osti Merenkurkun on romaani isästä ja tyttärestä. Kirjassa tytär joutuu kohtaamaan kipeät muistot lapsuudestaan isän maniajaksojen kanssa. Samalla se on kertomus siitä, miten yksin vakavasti sairas ja hänen omaisensa jäävät. Eräänä päivänä isä katoaa tanssikengät mukanaan. Katoaminen ei tule tyttärelle yllätyksenä, sillä tutut merkit ovat olleet luettavissa jo jonkin aikaa: ravit, kravatti ja puheet olemattomista miljoonista. Tytär päättää lähteä isänsä perään. Alkaa matka halki kesäisen Suomen. Satu Vasantola (s. 1965) on kirjailija ja Helsingin Sanomien toimittaja ja tämä on hänen kolmas romaaninsa.