Kevään uutuuskirjavinkit | SeAMK kirjasto

Kevään uutuuskirjavinkit

#

Tässä keväisessä kirjavinkkikoosteessa on esillä viisi hyvin erilaista kirjaa luettavaksi. Aiheet eivät tällä kertaa olekaan ihan kevyttä kesälukemista, mutta kyllä näihin kesälläkin voi tarttua.

Kirjat tarjoavat mielenkiintoisia näkökulmia erilaisiin aiheisiin. Kiinnostaisiko sinua Ilmari Käihkön kokemukset rauhanturvaamisesta sodassa tai Tarja Halosen työ maailmanpolitiikassa? Entä haluisitko tietää enemmän säästämisestä ja sijoittamisesta? Lisäksi voit löytää keinoja tuholaisten torjuntaan tai työkaluja eläinavusteiseen valmennukseen. Näistä teoksista löytyy jotain jokaiselle.

Kaikki uudet ja vanhat kirjat löydät SeAMK-Finnasta, löytyy myös kevyempää lomalukemista! Tutustu ja tule lainaamaan.

 

Ilmari Käihkö
Sotilaan päiväkirja: Kuinka rauhanturvaaminen muuttui kriisinhallinnaksi
Gaudeamus, 2024

Ilmari Käihkö on sotatieteiden dosentti Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulussa, joka tunnetaan parhaiten Ukrainan sotaa kommentoivana asiantuntijana. Sotilaan päiväkirjassa hän kuvaa kokemuksiaan etulinjassa Tšadissa 2009. Kirja koostuu Käihkön omakohtaisista päiväkirjamerkinnöistä sekä haastatteluista ja taustoittavista osioista, joita hän analysoi tutkijan roolissa. Kokemuksiensa pohjalta Käihkö analysoi myös murrosta, jolloin rauhanturvaaminen muuttui sotilaallisemmaksi kriisinhallinnaksi.

Kirja etenee kronologisesti valmiusjoukkokoulutuksesta rotaation päättymiseen ja samalla pohditaan mm. koulutuksen puutteita, armeijan hierarkiaa ja johtamisongelmia. Julkisuudessa kirjasta on noussut esiin suomalaisten rauhanturvaajien avoin rasismi sekä seksin ostaminen ja näitä epäkohtia pohditaan kirjassa myös yleisesti yhteiskunnasta heijastuvina ongelmina. Yleiset asenteet ja vaikeneminen tietyistä asioista johtaa helposti hyväksyvään asenneilmapiiriin, joka näkyy myös sotilasympäristössä.

 

Meri Valkama
Perinnönjako: Keskusteluja Tarja Halosen politiikasta
Kustantamo S&S, 2024

Kustantamossa heräsi idea tämän kirjan kirjottamisesta, kun Venäjän hyökättyä Ukrainaan heräsi kritiikki erityisesti Tarja Halosen Venäjä-politiikkaa kohtaan. Tarja Halonen toimi tasavallan presidenttinä vuosina 20002012. Kirjassa käydään läpi Halosen presidenttikauden aikaisia maailmanpoliittisia tapahtumia ja kirjailija Meri Valkamaa kiinnosti selvittää millaisessa maailmantilanteessa ja minkälaisen tiedon varassa päätökset tehtiin.

Kirjassa käydään dialogia kahden sukupolven välillä ja pohditaan myös maailman nykytilannetta. Valkama seurasi vuonna 2023 Halosen matkassa hänen työskentelyään TH Globaalin kestävän kehityksen säätiössään mm. Israelissa ja Palestiinassa.

Kirjassa pääsee kurkistamaan kulissien taakse mm. Halosen ja Putinin sekä muiden johtajien kohtaamisia sekä poliittista päätöksentekoa. Kirja avaa hyvin Halosen työtä maailmanpolitiikassa ja myös hänen persoonaansa.

“Se, ettei tämä maailma menisi päin helvettiä!” oli 80-vuotiaan Halosen vastaus kysymykseen mikä saa hänet jatkamaan edelleen työntekoa.

Uutuuskirjavinkissä esitellyt kirjat pinolla.

 

Evita Lestinen ja Pia-Maria Nickström
Mimmit sijoittaa: Sijoitusopas jota ymmärrät
Gummerus, 2024

Haluaisitko oppia sijoittamaan, mutta sijoitusoppaiden kapulakielisyys, termit ja käsitteet ovat saaneet sinut jättämään perehtymisen kesken. Uuden sukupolven sijoitusoppaassa kerrotaan ymmärrettävästi ja rennolla tavalla rahasta, sijoittamisesta ja säästämisestä. Kirjassa käydään läpi talouden toimintaperiaatteita, talousjärjestelmiä, markkinatalouden lakeja, suhdannevaihteluja, kuluttamista. Kirjan toisessa osassa perehdytään sijoittamiseen. Saat konkreettisia vinkkejä oman talouden hallintaan, säästämiseen ja sijoittamisen eri muotoihin riskejä unohtamatta.

Kirjoittajat ovat tuttuja suositusta, viime syksynä loppuneesta Mimmit sijoittaa -blogista. Blogin elämä jatkuu Mimmit sijoittaa -podcastina.

 

Leena ja Heikki Luoto
Kasvikumppanit: Tuholaisten torjunta kumppanuuskasvien avulla
Kodin kukat, 2023

Kesän aikana moni kasvimaan hoitaja ja puutarhaihminen tuskailee tuholaisten kanssa. Leena ja Heikki Luodon kirja Kasvikumppanit tarjoaa vinkkejä, miten tuhoja voi välttää ilman kemikaaleja. Saat tietoa, miten kasvivalinnoilla, viljelytekniikoilla ja hyötyotusten houkuttelulla voi vaikuttaa kasvimaasi ja puutarhasi elinvoimaan, kauneuteen ja satoon.

Kumppanuuden hyödyt näkyvät tuholaisten vähenemisenä ja pölyttäjähyönteisten määrän kasvuna, mutta myös maan alla, kun maaperä kohenee viherkatteiden avulla. Kokonaishyötynä on puutarhan monimuotoisuuden lisääntyminen. Tärkein kirjan neuvo onkin ehkä tämä viimeinen. Puutarha on kokonaisuus, johon kuuluvat erilaiset kasvit ja erilaiset eläimet, mutta myös mikroilmasto ja maaperä.

Leena Luoto on biologi ja puutarha-alan yrittäjä. Hän on tuttu luennoitsija ympäri Suomea. Heikki Luoto on myös biologi ja lisäksi valokuvaaja. Hän vastaa lähes kaikista kirjan ötökkävalokuvista.

 

Tanja Paasonen
Eläinavusteinen valmennus
Sanasilta, 2023

Eläinavusteinen valmennus on perusteos jokaiselle, joka työskentelee eläintyöparin tai –lauman kanssa tavoitteenaan edistää asiakkaiden hyvinvointia ja muutosprosessia. Tanja Paasonen on koonnut tähän kirjaan eläinavusteisen menetelmän keskeisiä käsitteitä ja kattavan joukon eläinavusteiseen työhön sovellettavia työkaluja.

Kirja soveltuu ammatilliseksi tietopankiksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, kuten sosionomeille, kuntoutus- ja terapiatyötä tekeville, nuorten kanssa ja koulumaailmassa työskenteleville sekä hyvinvointialan yrittäjille.

 

Aiemmin julkaistut kirjavinkit löydät Ajankohtaista kokoomasivulta.

Mukavaa kesää kaikille!