FAQ - Usein kysytyt

 

Sisältö

 

 • Lainausoikeus ja kirjastokortti
 • Kirjaston aineistot (kirjat, lehdet, e-aineistot)
 • Lainojen uusinta ja oma tili SeAMK-Finnassa
 • Aineistojen varaaminen ja toimipisteiden väliset lainat
 • Kirjaston muut palvelut 


Vinkki:
Käytä Ctrl+F-toimintoa, kun haluat etsiä tiettyä sanaa tältä sivulta.Lainausoikeus ja kirjastokortti

 

 • Saako Seinäjoen korkeakoulukirjastoa käyttää muutkin kuin opiskelijat ja henkilökunta? Voinko käyttää kirjastoa valmistuttuani?
  Vastaus: Kyllä. Seinäjoen korkeakoulukirjasto toimipisteineen on kaikille avoin ja julkinen kirjasto. Ainoastaan 14 vrk:n kurssikirjojen varausoikeutta on rajattu omille opiskelijoille ja henkilökunnalle.

 • Millä kortilla pystyn lainaamaan ja kuinka kirjastokortin voi saada?
  Vastaus: Seinäjoen korkeakoulukirjastolla on oma kirjastokortti. Saat kirjastokortin asioimalla jossakin toimipisteistämme ja esittämällä henkilöllisyyspaperit. Voit myös tilata kirjastokortin etukäteen hakemuslomakkeen avulla.

    

 • Voiko lehtiä lainata?
  Vastaus: Lehtiä ei lainata. Voit ottaa artikkeleista kopioita tai skannata artikkelit maksutta sähköpostiisi tai muistitikulle.

   


  Kirjaston aineistot

 • Voinko etsiä korkeakoulukirjaston kirjoja netissä?
  Vastaus: Kyllä voit. Kirjaston SeAMK-Finna-verkkopalvelu löytyy osoitteesta seamk.finna.fi. Sillä voit hakea kirjaston painettuja ja elektronisia aineistoja (kirjoja, e-kirjoja, lehtiä, e-lehtiä, artikkeleita, tietokantoja), tehdä varauksia ja uusia lainojasi.

 • Mistä tiedän mitä lehtiä kirjastoon on hankittu?
  Vastaus: Voit selata kirjaston lehtiluetteloa SeAMK-Finnassa. Kirjoita hakulaatikkoon lehden nimi - löydät painetut ja sähköiset lehdet samalla kertaa.

   

 • Mistä tiedän mitä e-aineistoja kirjastolla on ja kuinka pääsen käyttämään niitä?
  Vastaus: Kaikki kirjaston hankkimat e-aineistot eli e-kirjat, e-lehdet, hakuteokset ja tietokannat löydät koottuna e-kirjastosta. Suuri osa e-aineistoista on käytettävissä vain SeAMKin verkossa tai etäkäyttöpalvelun kautta Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijoille ja henkilökunnalle. Kirjaston toimipisteissä e-aineistot ovat kuitenkin kaikkien asiakkaiden käytettävissä.

   

 • En pääse käyttämään kirjaston hankkimia e-aineistoja kotikoneelta etäkäytön kautta. Mitä minun pitää tehdä
  Vastaus: Ongelma voi johtua monesta eri asiasta. Tarkista ainakin nämä:

  • Oikea linkki: Onko sinulla käytössä oikea linkki? Toimivat linkit kaikkiin kirjaston hankkimiin e-aineistoihin löytyvät e-kirjastosta. Linkit toimivat sekä SeAMKin verkossa että kotikoneelta SeAMKin verkon ulkopuolelta. Käytä aina e-kirjaston linkkejä, kun haluat päästä e-aineistoihin. Älä hae e-aineistoa Googlella. Googlella löytämäsi linkki ei päästä käyttämään kirjaston hankkimia e-aineistoja.

  • Oikea käyttäjätunnus: Kirjoitithan käyttäjätunnuksesi oikein? E-aineistojen etäkäyttöön tarvitset oman SeAMK-käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Ne ovat samat tunnukset, millä kirjaudut oppilaitoksen tietokoneelle ja sähköpostiisi internetin kautta. Kokeile esim. pääsetkö avaamaan sähköpostin samoilla tunnuksilla. Ellet pääse sähköpostiisi, tunnukset ovat väärät.

  • Voimassa oleva käyttäjätunnus: E-aineistojen etäkäyttöoikeus on vain Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijoilla ja henkilökunnalla.
  • Käyttöoikeus aineistoon: Joissakin aineistoissa on käyttöoikeusrajoituksia. Tarkista e-kirjastosta, onko Sinulla etäkäyttöoikeus aineistoon.
  • Maksimimäärä käyttäjiä: Joissakin e-aineistoissa on käytössä yhtäaikaisten käyttäjien maksimirajoitus. Tarkista  käyttörajoitukset e-kirjastosta.
  • Ellet pääse vieläkään käyttämään haluamaasi e-aineistoa, ota yhteyttä kirjastoon. Kerro, mitä e-aineistoa haluaisit käyttää, miltä verkkosivulta yrität päästä aineistoon ja minkä virheilmoituksen saat.

   

 • Yritän avata Ellibs e-kirjaa, mutta palvelu pyytää tunnuksia. Mitkä ne ovat?
  Vastaus: Ellibsin e-kirjapalveluun kirjaudutaan Seinäjoen korkeakoulukirjaston kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla. Jotta voit lukea Ellibs e-kirjoja, Sinulla pitää siis olla Seinäjoen korkeakoulukirjaston kirjastokortti ja siihen liitetty PIN-koodi. Ellei Sinulla ole vielä PIN-koodia tai et enää muista sitä, pyydä se kirjastosta. Lisäksi Sinun pitää luoda itsellesi My Adobe -tili ja ladata tietokoneellesi ilmainen Adobe Digital Editions –ohjelma. Lisätietoa e-kirjojen lukemisesta löytyy kirjaston e-kirjaoppaasta..

   

 • Mitkä ovat e-kirjojen laina-ajat?
  Vastaus: Kirjastoon on hankittu e-kirjoja eri palveluiden kautta, joten niiden laina-ajat vaihtelevat.


  Ellibs e-kirjojen
   laina-ajan voi valita itse: joko 1 vuorokausi tai 7 vuorokautta. Osalla kurssikirjoista on myös 10 minuutin laina-aika. Käytä sitä, jos haluat vain vilkaista kirjaa.
  Jari Metsämuurosen Laadullisen tutkimuksen käsikirja ja Tutkimuksen tekemisen perusteet ihmistieteissä –teosten laina-aika on 30 vuorokautta.
  ProQuest Ebook Centralin e-kirjat ovat aina luettavissa verkossa eikä niillä ole laina-aikaa. Mutta jos lataa e-kirjan tietokoneelle, älypuhelimeen, tablettiin tai lukulaitteeseen, se on käytettävissä laitteessa valinnan mukaan 1, 7, 14 tai 21 vuorokautta. Jos haluat jatkaa e-kirjan lukua, voit ladata sen uudelleen.
  Ebscon omassa lukuohjelmassa e-kirjoja voi lukea online ilman laina-aikaa. Jos kirjan lataa tietokoneelle tai mobiililaitteeseen, laina-aika on 1-28 vrk.

  Tietoa kirjaston hankkimista e-kirjoista ja niiden mobiilikäytöstä löytyy e-kirjaoppaasta.

 • Voiko e-kirjoja varata tai uusia?
  Vastaus: Joidenkin Ellibs e-kirjojen varaaminen on mahdollista. Muissa e-kirjapalveluissa olevien e-kirjojen varaaminen ei ole mahdollista. Jos e-kirjan laina-aikaa haluaa pidentää, se pitää ensin palauttaa ja lainata sitten heti uudelleen.


 • Voinko lukea e-kirjoja tai e-artikkeleita älypuhelimella tai tabletilla?
  Vastaus: Joitakin e-aineistoja voi käyttää mobiililaitteilla. Ohjeet mobiilikäyttöön löytyy kirjaston verkkosivuilta ja e-kirjaoppaasta.

   

 • Miten teen linkin lehtitietokannasta löytämääni artikkeliin tai e-kirjaan?
  Vastaus:  Ohjeet e-aineiston linkittämiseen löytyy kirjaston verkkosivuilta.


   

  Lainojen uusinta ja oma tili SeAMK-Finnassa

   

 • Miten voin uusia lainani?
  Vastaus: Voit uusia lainasi SeAMK-FinnassaKirjaudu sisään joko Seinäjoen ammattikorkeakoulun käyttäjätunnuksilla tai Seinäjoen korkeakoulukirjaston kirjastokortilla.

  HUOM!
  Jotta pääset SeAMK-tunnuksellasi uusimaan lainojasi, ensimmäisellä kirjautumiskerralla liitä kirjastokorttisi tiedot kohtaan Oma tili ja Kirjastokortit: Liitä kirjastokortti..... Katso ohjevideo tai  tarkemmat ohjeet.

  Voit uusia myös käymällä jossakin kirjaston toimipisteistä, puhelimitse tai lähettämällä kirjastolle sähköpostia. Lainoja pystyy uusimaan 50 kertaa mikäli teokseen ei ole varauksia. Lainasi kohdalta näet uuden eräpäivän mikäli uusiminen onnistui sekä uusintakertojen määrän.

 • Mikä on PIN-koodini?
  Vastaus: Kun saat kirjastokortin, siihen tallennetaan haluamasi PIN-koodi. Koodi muodostetaan kirjaimista ja/tai numeroista ja sen pituus voi olla 5-12 merkkiä. PIN-koodissa ei voi käyttää skandinaavisia merkkejä (å,ä,ö) eikä erikoismerkkejä. Isot ja pienet kirjaimet ovat merkitseviä.  Mikäli sinulla ei vielä ole PIN-koodia tai olet unohtanut sen, pyydä se kirjastosta..

  Kirjautuneena voit katsella omia henkilötietojasi, laina-, maksu- ja varaustietojasi sekä uusia lainojasi ja tehdä varauksia. Voit myös tallentaa tekemiäsi tiedonhakuja ja suosikkeja myöhempää käyttöä varten. Tämän lisäksi Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijat ja henkilökunta voivat omilla SeAMK-tunnuksillaan etäkäyttää kirjaston e-aineistoja.

 • Miksi en saa uusittua lainojani SeAMK-Finnassa?
   Vastaus: Siihen voi olla useita syitä:
  - olet uusinut lainan jo 50 kertaa
  - kirjaan on tehty varaus
  - asiakastietojesi tarkistuspäivä on tullut vastaan (ota yhteyttä kirjastoon)
  - sakkosaldosi on ylittänyt sallitun 10 euroa

   


  Aineiston varaaminen ja toimipisteiden väliset lainat

   

 • Kuinka varaan kirjaston aineistoa?
  Vastaus: Lainassa olevaa aineistoa voit varata itse SeAMK-Finnassa. Tällöin tarvitset joko SeAMK-tunnukset tai kirjastokortin ja PIN-koodin. Varaaminen onnistuu myös käymällä jossain toimipisteessä, sähköpostilla tai puhelimitse. Noutopaikaksi voit valita haluamasi toimipisteen. Katso ohjevideo tai tarkemmat ohjeet.

 • Voinko varata hyllyssä olevia kirjoja?
  Vastaus: Hyllyssä olevaan aineistoon voit tehdä itse hyllyvarauksen SeAMK-Finnassa. Voit myös varata kirjoja puhelimitse tai sähköpostitse. Kirjan voit noutaa valitsemastasi toimipisteestä. Kirjoja pidetään varattuna viikon ajan. Katso ohjevideo tai tarkemmat ohjeet.


 • Miksi en saa tehtyä varausta kirjaan SeAMK-Finnassa?
  Vastaus: Siihen voi olla useita syitä:
  - sinulla on jo lainassa kyseinen kirja
  - asiakastietojesi tarkistuspäivä on tullut vastaan (ota yhteyttä kirjastoon)
  - sakkosaldosi on ylittänyt sallitun 10 euroa
  - kyseessä on 14 vrk:n laina ja sinulla ei ole varausoikeutta siihen (kts. käyttösäännöt)

 • Mistä tiedän koska varaamani kirja on noudettavissa?
  Vastaus: Varatun kirjan saapumisesta ilmoitamme valintasi mukaan joko sähköpostitse tai kirjeitse. Sähköposti-ilmoitus on maksuton. Noutoilmoituksesta näet myös viimeisen noutopäivän.

 • Voinko saada korkeakoulukirjaston toisessa toimipisteessä (esim. Terveyskirjastossa) olevan kirjan haluamaani toimipisteeseen (esim. Kampuskirjastoon)?
  Vastaus: Kyllä. Voit lainata ja tilata aineistoa mistä tahansa toimipisteestä veloituksetta.

 • Voinko palauttaa kirjat mihin tahansa toimipisteeseen?
  Vastaus: Kyllä. Voit palauttaa lainaamasi kirjat mihin tahansa kirjaston toimipisteeseen veloituksetta. Esim. Terveyskirjastosta lainatun kirjan voi palauttaa Kampuskirjastoon.

 • Mihin voin palauttaa kirjan jos kirjasto ei ole auki?
  Vastaus: Kaikissa kirjastoissamme on palautuslaatikko kirjaston pääovella. Laatikkoon palautetut lainat käsitellään seuraavana aukiolopäivänä.

 • Voiko e-kirjoja varata?
  Vastaus: Joidenkin Ellibs e-kirjojen varaaminen on mahdollista. Kirjaudu sisään Ellibsiin Seinäjoen korkeakoulukirjaston kirjastokortilla ja PIN-koodilla.

  Muissa e-kirjapalveluissa ei voi tehdä varauksia. Jos e-kirjan laina-aikaa haluaa pidentää, se pitää ensin palauttaa ja lainata sitten heti uudelleen.


  Kirjaston muut palvelut

   

   
 • Voiko kirjaston tietokantoja käyttää kotikoneelta?
  Vastaus: Seinäjoen korkeakoulukirjaston oma SeAMK-Finna -hakupalvelu on vapaasti verkossa käytettävissä. Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijat ja henkilökunta pääsevät käyttöoikeuden vaativiin e-aineistoihin etäkäyttöpalvelun kautta. Kirjaston hankkimat e-aineistot eli e-kirjat, e-lehdet, hakuteokset ja tietokannat löytyvät e-kirjastosta. Kirjaston toimipisteissä e-aineistot ovat kuitenkin kaikkien asiakkaiden käytettävissä.

 • Tehdäänkö Seinäjoen korkeakoulukirjastossa tiedonhakuja asiakkaan antamasta aiheesta?
  Vastaus: Kyllä. Voit antaa tiedonhakusi informaatikon tehtäväksi. Palvelusta peritään hinnaston mukainen maksu, alk. 35 eur / tunti. 

 • Voinko saada kirjastosta apua esim. opinnäytetyöni tiedonhankintaan?
   Vastaus: Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden opiskelutehtävien ja opinnäytetöiden tiedonhankinta kuuluu opiskeluun, jota informaatikot ohjaavat ja opettavat. SeAMKin opiskelijat ja henkilökunta voivat saada tiedonhankinnan ohjausta maksutta tunnin ajan. Varaa aika informaatikolta.

   
 • Voiko kirjastossa tulostaa ja kopioida?
  Vastaus: Kyllä voi. Perimme kopioista ja tulosteista palveluhinnaston mukaisen maksun. Myös skannaaminen on mahdollista ilmaiseksi omaan sähköpostiin.
 • Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Kysy ja anna palautetta!